Jídlo po čtyřicítce

Bohužel je to tak. Metabolismus se s přibývajícím věkem zpomaluje, zato ukládání tuku, to jde rychle. Čím jsme starší, tím se obvykle začnou více projevovat různé zdravotní problémy. Proč své tělo ještě zatěžovat nadváhou? Kdo si svou hmotnost hlídá, brzy ho na narůstající trend upozorní číslo z BMI kalkulačky i číslo na osobní váze. Později zjistíme, že jsme přibrali, i sebekritickým pohledem do zrcadla. Je potřeba našemu organismu při odbourávání nežádoucích tukových zásob trochu pomoci!

 

Maso

Pokud jsme dosud moc nekamarádili s pohybem, je nejvyšší čas s tím začít. Více chodit pěšky, více fyzicky pracovat, najít si sportovní aktivitu, která nás baví a budeme se jí tedy rádi pravidelně věnovat. A jíst vhodnou stravu! Jaká to je?

 

Méně kalorií

Odborníci doporučují snížit ve stravě příjem energie ze sacharidů. Tedy cukr a různé sladkosti. Zařadit takové potraviny, které obsahují hodně vlákniny. Patří k nim celozrnné obiloviny, luštěniny, ale také tzv. pseudoobiloviny (např. pohanka, jáhly nebo amarant). A přidat ovoce a zeleninu.

 

Chřest a další zelenina

Více bílkovin

Jíme hodně kvalitních bílkovin. Dobrou volbou jsou kysané mléčné výrobky (tvarohy, jogurty, kefíry). Dále jsou vhodné sýry, polotučné mléko, libové maso, ryby a vejce. V pozdějším věku hrozí vyšší riziko řídnutí kostí (osteoporózy). Našemu organismu v tomto období velmi pomůže zvýšená dodávka vápníku. Kromě mléčných výrobků, které mnozí nemusí snášet nebo mít rádi, můžeme využít jiné bohaté zdroje. Třeba mák nebo sardinky!

 

Tuky vybírat

Konzumujeme hodně ryb (z jejich tuku získáváme prospěšné „omega“), nebojíme se libového masa. Při vaření používáme vždy tuky kvalitní, především nenasycené. Pro studenou kuchyni rostlinné, lisované za studena. Ty správné najdeme také například v avokádu, v oříšcích a semínkách.

 

A na závěr jedna důležitá věc! Jíme pravidelně a snažíme se jíst ve stejných časech. To platí pro „ranní ptáčata“ (která snídají brzy) i „sovy“ (které večeří později)!