Dříve se dobrá hospodyně poznala podle toho, jak vykrmené má posvícenské husy a jak dobře upečený má chléb. Dnes už se žena posuzuje podle jiných kvalit.
– Husu si může koupit vykrmenou, mraženou a zabalenou v supermarketu.
– Pro chleba si zajde do nejbližší pekárny.
Co se ale vrátit o několik desítek let zpět a něco z umění našich babiček si osvojit? Ne, nebojte se. Rozhodně Vás nebudu přemlouvat, abyste si na balkóně zařídili husí farmu. Měla jsem na mysli spíše ten chléb. Dnešní pomocníci v domácnostech udělají hrubou práci za Vás a Vy se budete moci pochlubit hotovým výrobkem. Tím pomocníkem je domácí pekárna. Věc, která se stala v poslední době celkem módní záležitostí.
Chvilka odpočinku a chléb je hotov
Schopností domácí pekárny můžete využít mnoha způsoby.Pokud chcete mít na voňavém výtvoru také nějakou zásluhu, nechte Vaši pekárnu jen namíchat těsto a pomoci mu s kynutím. Pak už se můžete sami vyřádit při pletení housek, stáčení rohlíků, plnění buchet.
Druhá možnost je možná příjemnější. Nasypte podle návodu suroviny do pekárny a uvařte si kávu. Ona to zvládne i bez Vás.
Upeče Vám
· chléb (tmavý světlý toastový)
· bábovku
· mazanec.
Jestliže si koupíte ještě trochu šikovnější pekárnu,zvládne i přípravu škvarků, bramborové kaše, upečení perníčků, zapečení rizota.
Správný postup zaručí kvalitu
Aby se výrobek z domácí pekárny povedl, je potřeba dodržovat několik nezbytných zásad. Hlavně – co kdy do pekárny dát.
1) Tekutiny – voda, mléko, pivo, podmáslí. Ať je to jakákoliv tekutina, musí tam být první.
2) Sypké věci– mouka, bylinky, koření, semínka.
3) Vybereme jeden z rohů a nasypeme do něho sůl.
4) Vybereme jiný roh a přidáme cukr.
5) Třetí roh poslouží pro koření – kmín.
6) Uprostřed uděláme důlek a do něho dáme droždí.
Hlavně nesmí nikdy přijít do přímého kontaktu sůl a droždí.